ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Το «αυτί-κουνουπίδι» – Για ποιο λόγο τα αυτιά των παλαιστών έχουν αυτό το περίεργο σχήμα

Η θεραπεία για το αυτί εξαρτάται από το πότε ο ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια

Το «αυτί-κουνουπίδι» – Για ποιο λόγο τα αυτιά των παλαιστών έχουν αυτό το περίεργο σχήμα

Η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ασθένειες και τις δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τα αυτιά. 

Το αυτί κουνουπίδι, γνωστό ως αυτί του παλαιστή ή περιχόνδριο αιμάτωμα, είναι μια παραμόρφωση που προκαλείται από αμβλύ τραύμα.

Σύμφωνα με σύγγραμμα που είναι διαθέσιμο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το αυτί του κουνουπιδιού εμφανίζεται επειδή συσσωρεύεται αίμα στον πτερύγιο. Ως εκ τούτου διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος στον υγιή χόνδρο και προκαλείται αυτή η καθόλου ευχάριστη κατάσταση για τους ασθενείς.

Οι παλαιστές και οι πυγμάχοι, που δέχονται χτυπήματα στα αυτιά, συχνά εμφανίζουν «αυτί κουνουπίδι».

Η συγκεκριμένη κατάσταση πάντως μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου ασκούνται σημαντικές δυνάμεις στο πτερύγιο και να έχουν ως αποτέλεσμα αιμάτωμα στο αυτί.

Στη συνέχεια, το αιμάτωμα ανυψώνει το περιχόνδριο του αυτιού από τον υποκείμενο χόνδρο.

Το αίμα συσσωρεύεται και η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση, μόλυνση και απώλεια χόνδρου.

Αυτί κουνουπίδι: Η ιστορία

Η περιγραφή για το αυτί κουνουπίδι χρονολογείται από την πρώιμη ρωμαϊκή και ελληνική ιστορία.

Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναφορές από εκείνη την εποχή είναι γεμάτες με αφηγήσεις που περιγράφουν τα παραμορφωμένα ή κατεστραμμένα αυτιά παλαιστών και πυγμάχων ή άλλων πυγμάχων.

Εκείνη την εποχή, μάλιστα, θεωρήθηκε ότι πίσω από το αυτί κουνουπίδι κρύβονται επίσης ψυχικές ασθένειες και γηρατειά.

Οι σύγχρονες μελέτες, ωστόσο, έδωσαν απαντήσεις.

Όσο υψηλότερου επιπέδου είναι ο αθλητής σε ένα σπορ υψηλού κινδύνου (πάλη, πυγμαχία, πολεμικές τέχνες, ράγκμπι κ.λπ.), τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για να εμφανίσει αυτί του παλαιστή.

Το αυτί γίνεται κόκκινο αρχικά, λόγω του αιματώματος και πρήζεται, ενώ ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής, με εμβοές, όπως επίσης και διαταραχές στην όραση, και πονοκέφαλο.

Αυτί του κουνουπιδιού: Η θεραπεία

Η θεραπεία για το αυτί κουνουπίδι εξαρτάται από το πότε ο ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια, αν το κάνει έγκαιρα δηλαδή ή αν αφήσει να περάσει καιρός, αλλά και το μέγεθος και το εύρος της παραμόρφωσης.

Σύμφωνα με μελέτες σε παλαιστές, η χρήση προστατευτικού καλύμματος κεφαλής μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτιού του κουνουπιδιού έως και 50%.

Η κύρια θεραπεία για το αυτί κουνουπίδι φαίνεται ότι είναι η πρόληψη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αμερικανικές μελέτες.

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απαιτούν έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του αιματώματος πριν επέλθει ο «θάνατος» του χόνδρου. Συνήθως, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό εντός των πρώτων έξι ωρών μετά τον τραυματισμό, έτσι να αντιμετωπιστεί το αιμάτωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.