Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν να ακούν τη φωνή τους σε μια ηχογράφηση ή στο ραδιόφωνο.
Οι φυσιολογικοί – δηλαδή όσοι άπτονται με την ανθρώπινη φυσιολογία -λόγοι για αυτό είναι σχετικά απλοί: Η παραγωγή φωνής ξεκινά από το διάφραγμα όταν ο αέρας ωθείται από τους πνεύμονες.
Αυτός ο αέρας περνάει από τις φωνητικές χορδές με μεγάλες ταχύτητες. Έτσι δημιουργούνται τόνοι που στη συνέχεια κινούνται προς τα πάνω στο λαιμό πριν διαμορφωθούν κατάλληλα από τη γλώσσα και το στόμα για να δημιουργήσουν έναν ήχο. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός αυτός ο ήχος χωρίζεται στη συνέχεια σε δύο κατηγορίες: την αέρια και την οστέινη αγωγιμότητα.
Η οστέινη αγωγιμότητα
Η άερια αγωγιμότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ακούμε τους περισσότερους ήχους, συμπεριλαμβανομένων των ηχογραφήσεων της φωνής μας. Τα κύματα ταξιδεύουν μέσω του αέρα και εισέρχονται στον ακουστικό πόρο, δονώντας το τύμπανο, το οποίο μεταφέρει αυτές τις δονήσεις στα μικροσκοπικά οστά στο μέσο αυτί. Αυτές οι δονήσεις στη συνέχεια μεταδίδονται στον κοχλία στο εσωτερικό αυτί, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο.
Η οστέινη αγωγιμότητα, ωστόσο – ή ο τρόπος με τον οποίο ακούμε τη φωνή μας σε πραγματικό χρόνο – παρακάμπτει εντελώς το μέσο αυτί. Συμβαίνει όταν οι ηχητικές δονήσεις μεταφέρονται στον κοχλία μέσω των οστών του κρανίου.
Παρόλα αυτά, είναι περίεργο να βρίσκετε τη φωνή σας δυσάρεστη όταν αποτελεί προέκταση του εαυτού σας. Οι ερευνητές επιστήμονες που έχουν διερευνήσει αυτό το φαινόμενο πιστεύουν ότι ο λόγος που κάποιος μπορεί να αντιπαθεί τον τρόπο που ακούγεται είναι ένας συνδυασμός της φυσιολογίας πίσω από τον τρόπο με τον οποίο η φωνή μας γίνεται αντιληπτή στα όργανα ακοής μας αλλά και των ψυχολογικών και κοινωνικών πιέσεων που σχετίζονται με τον τρόπο που μιλάει κάποιος.
Ψυχο-κοινωνικές πιέσεις
Η έρευνα έχει δείξει ότι ο ήχος της ενεργής ομιλίας κάποιου, η οποία αναφέρεται σε αυτό που ακούν οι άλλοι άνθρωποι όταν μιλάτε, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτοί.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθέσεις σχετικά με το ποια συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά έχει ή δεν έχει κάποιος -συμπεριλαμβανομένης της διάνοιας, του πλούτου, της αξιοπιστίας, της ευχάριστης συμπεριφοράς, της συναισθηματικής σταθερότητας και της ικανότητας του σε διάφορα πράγματα και δεξιότητες.
«Η φωνή μας είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τον εαυτό μας εσωτερικά και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στον έξω κόσμο», δήλωσε ο Dr. Brian Nuyen, πιστοποιημένος ωτορινολαρυγγολόγος-χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Stanford Health Care. «Το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό», συνέχισε ο Nuyen.
Το διακύβευμα
Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για ορισμένα άτομα που είναι τρανσέξουαλ και αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ευθυγραμμίζεται με την ταυτότητα φύλου τους.
«Ένα μεγάλο στοιχείο αυτού είναι η εξειδικευμένη φωνητική θεραπεία που επιβεβαιώνει το φύλο», δήλωσε η Dr. Libby Smith, επικεφαλής του τμήματος λαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και διευθύντρια του Κέντρου Φωνητικών Αεραγωγών και Κατάποσης UPMC.
«Μερικές φορές απαιτείται επίσης χειρουργική επέμβαση, αλλά συχνά, οι στρατηγικές που παρέχονται από έναν λογοπαθολόγο για να βοηθήσουν κάποιον να εντοπίσει πώς να τροποποιήσει αυτό που κάνει στην επιλογή των λέξεων, του τόνου και της επιλογής της προσωδίας (δηλαδή, της μελωδίας της ομιλίας) μπορούν επίσης να τον βοηθήσουν να επιτύχει αυτό που θέλει χωρίς χειρουργική επέμβαση».
Οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την φωνή τους – όπως οι δημοσιογράφοι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι πολιτικοί, οι προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, οι διασημότητες ή οι εκπαιδευτικοί – αλλάζουν επίσης τη φωνή τους για διαφορετικό λόγο: για να απεικονίσουν τον εαυτό τους με τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα τα επαγγελματικά τους συμφέροντα.
«Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να αλλάζουν τη φωνή τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Έτσι, για τις γυναίκες δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, μερικές φορές χαμηλώνουν λίγο τη φωνή τους», δήλωσε η Smith. Προσθέτοντας εμφατικά ότι:
«Δυστυχώς, υπάρχει η κοινωνική ιδέα ότι οι φωνές με χαμηλότερο τόνο υποδηλώνουν κύρος. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να αλλάξουμε ως κοινωνία. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα προς το παρόν».
Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ακούγεται η φωνή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων τροποποιώντας την αναπνοή ή τον τρόπο με τον οποίο την υποστηρίζετε από το διάφραγμά σας μέχρι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνετε τους ήχους με τα χείλη, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και τα δόντια σας για να αποκτήσετε έναν ήχο που σας αρέσει.
«Πολλοί άνθρωποι μπορούν και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν παράγει τη φωνή τους. Είναι ένα τόσο εύπλαστο όργανο στο σώμα μας», δήλωσε ο Nuygen.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.