Τα αυγά αποτελούν την ιδανική πηγή πρωτεΐνης και οι περισσότεροι τα καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποια είναι λευκά και κάποια καφέ;
Το χρώμα του κελύφους είναι αποτέλεσμα γενετικής χρώσης που φέρουν ορισμένες φυλές.
Για παράδειγμα, τα αγαπημένα κοτόπουλα Araucana της Martha’s φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους επιτρέπει να γεννούν όμορφα μπλε και πράσινα αυγά. Εναλλακτικά, η κόκκινη φυλή κότας του Ρόουντ Άιλαντ γεννά καφέ αυγά λόγω κληρονομικής χρωματισμού.
Εκτός από την εμφάνισή τους, δεν υπάρχει σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ των αυγών με διαφορετικό χρώμα στο κέλυφός τους.
Εφόσον οι κότες διαφορετικών φυλών διατηρούν παρόμοια διατροφή και τρέφονται κατάλληλα, τα αυγά τους θα έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία. Το χρώμα λοιπόν στο κέλυφος του αυγού δεν επηρεάζει ούτε τη γεύση ούτε τα χαρακτηριστικά μαγειρέματος.
Εν ολίγοις, η φυλή και η γενετική μιας κότας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου η αιτία για τα διαφορετικά χρωματιστά κελύφη αυγών.
Αν και η εμφάνισή τους μπορεί να ποικίλει, δεν υπάρχει καμία επίδραση στη θρεπτική αξία από το ένα χρώμα στο άλλο και δεν σηματοδοτεί καμία διαφορά στη γεύση ή την ποιότητα.
Όταν αγοράζετε αυγά, είναι πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη ποια αυγά είναι πιο φρέσκα και τις διαφορετικές ετικέτες που φέρουν παρά το χρώμα στο κέλυφος.
Είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξετε τον αριθμό στη συσκευασία (AA, A ή B) παρά το χρώμα του κελύφους.
- Ο αριθμός 0: Δηλώνει πως το αυγό είναι βιολογικό, από κότα που δεν της χορηγήθηκαν φάρμακα.
- Ο αριθμός 1: Τα αυγά προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής.
- Ο αριθμός 2: Δηλώνει πως οι κότες που παρήγαγαν τα αυγά βρίσκονται σε αχυρώνα-κοτέτσι και όχι ελεύθερες.
- Ο αριθμός 3: Τα αυγά αυτά προέρχονται από κότες που βρίσκονται σε κλωβοστοιχία, δηλαδή δεν κινούνται καθόλου και είναι περιορισμένες σε κλουβιά».