Τα αβοκάντο αδιαμφισβήτητα, μπορείτε να τα απολαύσετε ως έχει, να τα ανακατέψετε σε smoothies, να τα ρίξετε σε σαλάτες ή να φτιάξετε γουακαμόλε και άλλα υγιεινά συνοδευτικά πιάτα.
Μια μερίδα, ή μισό αβοκάντο, έχει περίπου 160 θερμίδες και σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών, αναφέρει το MyFoodData.
Διαθέτει, επίσης, περίπου το 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου και μέτριες ποσότητες ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ.
Αυτό που κάνει αυτό το φρούτο να ξεχωρίζει, όμως, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε υγιεινά λιπαρά. Το αβοκάντο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), μαζί με μέτριες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος και της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με έρευνα του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Επιπλέον, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να διευκολύνει τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο από τα βασικά θρεπτικά συστατικά αυτού του φρούτου, προάγουν την υγεία των ματιών και του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, το αβοκάντο έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, εξ ου και η δημοτικότητά του μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους. Επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, που σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο -αλλά πόση ζάχαρη υπάρχει στο αβοκάντο και γιατί έχει σημασία;
Τα αβοκάντο έχουν λιγότερη ζάχαρη απ’ ό,τι θα περιμένατε
Τα φρούτα είναι γενικά πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, περιέχουν 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι, σύμφωνα με το MyFoodData.
Τα αβοκάντο, από την άλλη πλευρά, δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Μια μερίδα έχει μόνο 0,2 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης, σημειώνει μια έκθεση του 2013 που παρουσιάστηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα, το αβοκάντο έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) περίπου 40, αναφέρει μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnic Foods. Ο αριθμός αυτός μετρά τον αντίκτυπο των τροφίμων και ποτών που περιέχουν υδατάνθρακες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εξηγεί το WebMD.
Ο ανανάς, το καρπούζι και οι μπανάνες έχουν ΓΔ 52 ή υψηλότερο. Τα αβοκάντο και άλλα τρόφιμα με ΓΔ κάτω από 55 έχουν αμελητέες επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για τα άτομα με διαβήτη.
Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Βεβαιωθείτε, όμως, ότι δεν το παρακάνετε καθώς τα αβοκάντο είναι γνωστό ότι έχουν πολλές θερμίδες και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.