Σύμφωνα με ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, το χρώμα της ρινικής βλέννας μπορεί να δείξει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υγεία ενός ατόμου.
«Εάν η βλέννα αλλάζει χρώμα, πρέπει να δείτε τι σας συμβαίνει», τονίζει.
Ο ειδικός εξηγεί πως οι λόγοι που η βλέννα αλλάζει χρώμα μπορεί να είναι από αλλεργίες, έως και κάποια λοίμωξη:
Καθαρή βλέννα: Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαυγής βλέννα περιλαμβάνει ένα μείγμα διαλυμένων αλάτων, νερού, πρωτεϊνών και αντισωμάτων. Είναι σύνηθες να ρέει πίσω στο λαιμό για να διαλυθεί με ασφάλεια στο στομάχι.
Λευκή βλέννα: Αυτό είναι συχνά ένδειξη ρινικής μόλυνσης ή κρυολογήματος λόγω συμφόρησης και πρησμένης μύτης.
Κίτρινη βλέννα: Η βλέννα που αρχίζει να αλλάζει χρώμα είναι ένα σημάδι ότι ένα κρυολόγημα ή κάποια άλλη μόλυνση επιδεινώνεται. Τα λευκά αιμοσφαίρια προκαλούν μια κίτρινη απόχρωση καθώς καταπολεμούν μια μόλυνση.
Πράσινη βλέννα: Όταν η βλέννα γίνεται πράσινη, συχνά οφείλεται στα νεκρά λευκά αιμοσφαίρια. Συνιστάται σε όσους πάσχουν για πάνω από 10 έως 12 ημέρες να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό, καθώς μπορεί να έχετε ιγμορίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Ροζ ή κόκκινη βλέννα: Όταν η βλέννα μετατρέπεται ροζ ή κόκκινο χρώμα, είναι επειδή ο ρινικός ιστός έχει σπάσει μέσα στη μύτη. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται απλώς σε ξηρότητα ή ερεθισμό, αλλά άλλες είναι πιο σοβαρές.
Μαύρη βλέννα: Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, σύμφωνα με τον γιατρό. Μυκητιάσεις μπορεί να προκαλέσουν τη μαύρη βλέννα – κάτι που είναι πιο σπάνιο – αλλά μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ρύπους.