Το να πηγαίνουμε προληπτικά στην τουαλέτα πριν φύγουμε από το σπίτι είναι μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια, ιδίως πριν από μεγάλα ταξίδια, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε πως έχει επιπτώσεις στην υγεία του πυελικού μας εδάφους.
Όπως εξήγησε Τίφανι, φυσικοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στην υγεία του πυελικού εδάφους στη βρετανική εφημερίδα «Metro», πρόκειται για μια πρακτική η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο πυελικό έδαφος και την ουροδόχο κύστη μας.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν πηγαίνουμε τουαλέτα χωρίς άμεση ανάγκη ούρησης, αδειάζουμε την κύστη μας χωρίς να είναι ακόμα γεμάτη. Εάν αυτό το κάνουμε συστηματικά, τα σήματα μεταξύ εγκεφάλου και ουροδόχου κύστης μπερδεύονται.
Σε βάθος χρόνου, λοιπόν, το σώμα μας συνηθίζει και θεωρεί ότι η κύστη μας έχει μικρότερη χωρητικότητα και μαθαίνει να λειτουργεί έτσι και σιγά – σιγά να αποδυναμώνεται.
Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα φυσικοθεραπείας «The Physiospot», «το σώμα μας όχι μόνο νιώθει την ανάγκη να αδειάζει την ουροδόχο κύστη χωρίς αυτή να είναι εντελώς γεμάτη, αλλά η κύστη μας μπορεί μάλιστα να συρρικνωθεί».
Η σμίκρυνση και η αποδυνάμωση της ουροδόχου κύστης μας αφενός έχει ως αποτέλεσμα να επισκεπτόμαστε περισσότερες φορές την τουαλέτα μέσα στη μέρα, αφετέρου μπορεί να προκαλέσει ακράτεια.
Σημειώνουμε εδώ ότι η ακράτεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, ιδίως στις γυναίκες άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ακράτεια θα επηρεάσει κάποια στιγμή το 50% των ενηλίκων γυναικών, ενώ το 75% των γυναικών άνω των 65 αναφέρουν πιο συστηματικά προβλήματα με την ακράτεια.