ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Το νου σας στα ατυχήματα του ρεβεγιόν – Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Τι να προσέξετε με τους καλεσμένους σας, στους δρόμους και με τους... ιπτάμενους φελλούς!

Το νου σας στα ατυχήματα του ρεβεγιόν – Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Χιλιάδες άνθρωποι θα γιορτάσουν σε φιλικά σπίτια ή στους δρόμους την αλλαγή του χρόνου, αλλά ο συνδυασμός της ευφορίας της ημέρας με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

Το αλκοόλ είναι η μεγαλύτερη απειλή, προειδοποιεί το Αμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ASC). Είναι συμβάλλων παράγοντας σε περισσότερο από το 50% των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου.

Για να πάνε όλα καλά, το Συμβούλιο παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές για όσους θα γιορτάσουν το νέο χρόνο μακριά από τα σπίτια τους:

  • Προγραμματιστείτε σωστά. Ορίστε ένα άτομο από την παρέα σας που δεν θα καταναλώσει καθόλου αλκοόλ αυτή τη νύχτα. Ειδάλλως αναζητήστε τη διαθεσιμότητα ενός ταξί.
  • Προσέξτε που πατάτε. Τα ατυχήματα των πεζών επίσης είναι συχνά τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Να περπατάτε πάντοτε στο πεζοδρόμιο, έχοντας διαρκώς το νου σας για ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Να περνάτε πάντοτε από τις διαβάσεις των πεζών ή από τα πράσινα φανάρια. Αν είστε οδηγοί, να έχετε το νου σας τους πεζούς.
  • Φροντίστε τους καλεσμένους σας. Αν κάνετε ρεβεγιόν στο σπίτι σας, φροντίστε να μη σερβίρετε μόνο αλκοόλ στους καλεσμένους σας.
  • Να έχετε στη διάθεσή τους άφθονο νερό και αναψυκτικά. Αποφύγετε να σερβίρετε αλμυρά σνακ (π.χ. ξηρούς καρπούς, πατατάκια) διότι ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Σταματήστε να σερβίρετε αλκοόλ αρκετές ώρες πριν τελειώσει το πάρτι, για να περάσει η επήρειά του. Να είστε έτοιμοι να φιλοξενήσετε άτομα στο σπίτι σας, αν τυχόν μεθύσουν.

Οι κίνδυνοι από φελλούς και πυροτεχνήματα

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με το Συμβούλιο, είναι να προσέξετε πώς ανοίγετε τη σαμπάνια ή τον αφρώδη οίνο, αλλά και τυχόν πυροτεχνήματα που θα πετάξετε.

Τα ατυχήματα στα μάτια από τους… ιπτάμενους φελλούς είναι αρκετά συνηθισμένα. Οφείλονται κυρίως σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO):

  • Ο ένας είναι ότι το ποτό δεν έχει κρυώσει καλά
  • Ο δεύτερος ότι προσπαθείτε να ανοίξετε το μπουκάλι με λάθος τεχνική

Ένα μπουκάλι σαμπάνια των 750 ml περιέχει 4,125 λίτρα αερίου διοξειδίου του άνθρακα, υπό πίεση 6,2 bar. Η πίεση αυτή είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που έχει το λάστιχο του αυτοκινήτου!

Είναι επίσης αρκετή για να εκτοξευθεί σε απόσταση 13 μέτρων ένας φελλός βάρους 30 γραμμαρίων. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε είναι τόσο χοντρό το γυαλί του μπουκαλιού: για να την αντέξει.

Αν ο φελλός κτυπήσει κάποιον στο μάτι μπορεί να προκαλέσει από κακώσεις στον οφθαλμικό κόγχο έως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Για να αποφύγετε αυτά τα ατυχήματα, φροντίστε να παγώνετε επί πολλές ώρες στο ψυγείο την σαμπάνια και τον αφρώδη οίνο. Μην ανακινήσετε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Και να το ανοίγετε πάντοτε αργά, κρατώντας σφικτά τον φελλό με μια καθαρή πετσέτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, τα ατυχήματα με αυτά μπορεί να κοστίσουν ακόμα και τη ζωή. Επομένως, αφήστε τα καλύτερα στους ειδικούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.