Το σκάκι είναι μια έντονη διανοητική πρόκληση που είναι πολύ καλή για την υγεία του μυαλού.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι στρατηγικής αναπτύσσει την ικανότητα να βλέπεις από την οπτική γωνία κάποιου άλλου, ώστε να προβλέπεις τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου.
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2019, αυτή είναι μια ικανότητα που είναι απαραίτητη για την άσκηση ενσυναίσθησης και την οικοδόμηση υγιών κοινωνικών σχέσεων.
Το σκάκι βελτιώνει τη μνήμη
Το παιχνίδι απαιτεί να απομνημονεύσει κανείς πολλούς συνδυασμούς κινήσεων και τα πιθανά αποτελέσματα της κάθε κίνησης. Έτσι, αναπτύσσονται και οι δεξιότητες μνήμης στον εγκέφαλο του ανθρώπου.
Οι άνθρωποι που παίζουν τακτικά σκάκι έχουν επίσης καλύτερη ικανότητα να θυμούνται και να αναγνωρίζουν γρήγορα οπτικά μοτίβα, τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι προέρχονται από την απομνημόνευση πολύπλοκων θέσεων σκακιού.
Ενισχύει τη συγκέντρωση
Η συγκέντρωση σε μία δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να πετύχει τη μέγιστη απόδοση.
Οι παίκτες σκακιού μπαίνουν στην «ζώνη απόλυτης επίγνωσης», συγκεντρώνοντας τη σκέψη τους στο παιχνίδι, ώστε να κερδίσουν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα κύματα θήτα του εγκεφάλου ενισχύονται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) που λαμβάνονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτήν τη «ζώνη».
Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες προγραμματισμού
Μια έρευνα απέδειξε ότι όσοι άνθρωποι παίζουν σκάκι εχουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα. Παράλληλα, ο χρόνος που περνάει ένας παίκτης προσπαθώντας να προβλέψει τις κινήσεις του αντιπάλου και να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενισχύει τις δεξιότητες προγραμματισμού.
Προστατεύει από την άνοια
Σε μια έρευνα του 2019, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πολύπλοκες απαιτήσεις στο σκάκι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία των ηλικιωμένων από την άνοια.
Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι το παιχνίδι, το οποίο προκαλεί τη μνήμη, τους υπολογισμούς και τις ικανότητες κριτικής σκέψης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και στην μείωση των επιπτώσεων της άνοιας.
Το σκάκι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ
Σε μια μελέτη του 2016, στην οποία συμμετείχαν 100 παιδιά σχολικής ηλικίας με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), οι ερευνητές συμπεριέλαβαν το τακτικό σκάκι σε μια πολύπλευρη θεραπευτική προσέγγιση.
Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μέθοδο θεραπείας παρουσίασαν μείωση 41% τόσο στην απροσεξία όσο και στην υπερβολική δραστηριότητα.
Ωστόσο, όπως με κάθε χόμπι ή δραστηριότητα, μπορεί να υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στο παιχνίδι σκάκι. Οι σκακιστές αισθάνονται μεγάλο άγχος για την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική τους υγεία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.