Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα καρδιακά επεισόδια.
Συγκεκριμένα, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αιτία πίσω από το 11% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.
Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει τουλάχιστον μία πάθηση ή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Αυτές οι παθήσεις ή συνήθειες είναι:
Αλλά τώρα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια άλλη κοινή πάθηση μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπολογίζεται ότι σας καθιστά τρεις φορές πιο ευάλωτο σε δυνητικά θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, ανέλυσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για εκείνους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).
Οι ερευνητές συνέκριναν 28.000 ενήλικες με OCD και 28.000 ενήλικες χωρίς OCD. Στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι ασθενείς ανέπτυξαν ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των ετών που μελετήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, οι ενήλικες με OCD έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς OCD.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν τον υψηλότερο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου:
Εάν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί αναφορικά και με άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βάσει προηγούμενων ερευνών, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και των μεταβολικών διαταραχών που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Hospital Psychiatry αξιολόγησε το μεταβολικό σύνδρομο σε 104 ασθενείς με OCD και διαπίστωσε ότι:
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας πρέπει να ενθαρρύνουν τα άτομα με OCD να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, όπως να σταματήσουν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, για να αποφύγουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η δρ. Ya-Mei Bai, συγγραφέας για την μελέτη του 2021 και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι και στο Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yang Yang Ming Chiao Tung στην Ταϊβάν.
Το Διεθνές Ίδρυμα OCD λέει ότι περίπου 1 στους 100 ενήλικες έχει OCD. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ 8 και 12 ετών ή λίγο μετά την εφηβεία, κατά την πρώιμη ενηλικίωση.
Υπάρχει επίσης πιθανότητα να έχετε OCD και να μην το γνωρίζετε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, περισσότερο από το 50% των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση για άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.