ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Τρέμουλο: Σε ποιες νευρολογικές διαταραχές εμφανίζεται

Τα ευρήματα νέας μελέτης

Τρέμουλο: Σε ποιες νευρολογικές διαταραχές εμφανίζεται

Το τρέμουλο εκτός από το Πάρκινσον εμφανίζεται στον βασικό τρόμο ο οποίος είναι μια διαταραχή της κίνησης που προκαλεί ακούσιο ρυθμικό τρέμουλο στα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι, τον κορμό, το σαγόνι ή τη φωνή του ασθενούς, σύμφωνα με την κλινική Johns Hopkins Medicine.

Είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και συχνά συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η άνοια είναι τρεις φορές πιο συχνή στα άτομα που πάσχουν από βασικό τρόμο.

«Ο τρόμος δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να ολοκληρώσει καθημερινές εργασίες όπως το γράψιμο και το φαγητό. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα με βασικό τρόμο έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Elan Louis, πρόεδρος νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.

Ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας που ενέχει ο βασικός τρόμος, παραμένει μικρότερος από εκείνον που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία είναι μια λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή κινητική διαταραχή, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τον βασικό τρόμο, αλλά σύμφωνα με μια θεωρία συμβαίνει όταν η παρεγκεφαλίδα, η οποία ελέγχει τον συντονισμό των μυών, δεν επικοινωνεί σωστά με άλλα μέρη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 222 ασθενείς με βασικό τρόμο, μέσης ηλικίας 79 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν τακτικά σε τεστ σκέψης και μνήμης.

Οι 168 είχαν φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, οι 35 είχαν ήπια γνωστική διαταραχή και οι 19 είχαν άνοια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 59 εμφάνισαν ήπια γνωστική διαταραχή και 41 εμφάνισαν άνοια.

Περίπου το 19% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ κάθε χρόνο περίπου το 12% των ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή συνέχισαν να αναπτύσσουν άνοια.

Τα ποσοστά αυτά ήταν τρεις φορές υψηλότερα από τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού, αλλά χαμηλότερα από τα ποσοστά των ατόμων με Πάρκινσον, δήλωσαν οι ερευνητές.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 27% των συμμετεχόντων είτε είχαν είτε ανέπτυξαν ήπια γνωστική διαταραχή κατά τη διάρκεια της μελέτης, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 14,5% που βρέθηκε στο γενικό πληθυσμό, αλλά μικρότερο από το 40% που βρέθηκε σε άτομα με Πάρκινσον.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο γιατί ο βασικός τρόμος μπορεί να συνδέεται με την άνοια, καθώς η μελέτη είχε μόνο παρατηρητικό χαρακτήρα.

«Αν και η πλειονότητα των ατόμων με βασικό τρόμο δεν θα αναπτύξει άνοια, τα ευρήματά μας παρέχουν στους γιατρούς τη βάση για να εκπαιδεύσουν τα άτομα με βασικό τρόμο και τις οικογένειές τους σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο και τις πιθανές αλλαγές στη ζωή που ενδέχεται να συνοδεύουν αυτή τη διάγνωση», δήλωσε ο Louis.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.