Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους κάθε τόσο, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες ή λόγω διαταραχών στον ύπνο.
Αλλά αν το κάνετε πολύ, μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τα δόντια και τις γνάθους σας, οδηγώντας σε οδοντικές βλάβες, πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο και άλλα προβλήματα.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αρχίσει το τρίξιμο των δοντιών, αλλά είναι πιο συνηθισμένος κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή.
Τι μπορεί να προκαλέσει
Εάν τρίζετε πολύ τα δόντια σας, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:
- Πονοκέφαλο ή πόνο στο πρόσωπο, ειδικά το πρωί
- Πόνοι στα αυτιά
- Πόνος στη γνάθο
- Εμβοές (βουίζουν τα αυτιά σας)
- Πόνος όταν τρώτε
- Δυσκολία στο άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματός σας
- Φλεγμονή/αιμορραγία ούλων
- Σπάσιμο δοντιών
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν λύσεις για να σταματήσει το τρίξιμο το δοντιών και να σας ανακουφίσει από τον πόνο στο πρόσωπο.
Αρχικά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας φτιάξει ένα ειδικό προστατευτικό μασελάκι, που θα προστατεύει τα δόντια σας από το τρίξιμο. το μασελάκι μπορεί να τοποθετήσει το σαγόνι σας σε πιο ευνοϊκή θέση για να μειώσει την καταπόνηση των μυών του προσώπου.
Επίσης, μπορείτε να δκιμάσετε ορισμένες τεχνικές μείωσης του στρες . Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του βρουξισμού. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Εάν το τρίξιμο των δοντιών είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης καφεΐνης ή αλκοόλ, η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν καπνίζετε , το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε το τρίξιμο και να έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν, κυρίως τα μυοχαλαρωτικά πριν τον ύπνο. Η ανακούφιση με αυτά τα φάρμακα είναι προσωρινή.