Θα σας έχει τύχει να θέλετε να μαγειρέψετε πατάτες και να διαπιστώνετε ότι έχουν βγάλει φύτρες. Τι κάνετε; Τις καθαρίζετε και τις μαγειρεύετε ή τις πετάτε;
Είναι ασφαλές να τρώτε τις φυτρωμένες πατάτες;
Ναι, οι πατάτες με φύτρες είναι ασφαλείς για κατανάλωση αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως να είναι σε καλή κατάσταση, σφιχτές, να μην έχουν πρασινίσει ούτε να έχουν ζάρες.
Αν κόψετε μια πατάτα και φαίνεται πράσινη, πρέπει να την πετάξετε.
«Μπορεί να μην είναι από τα γλυκοαλκαλοειδή αλλά από τη χλωροφύλλη που αναπτύσσεται όταν οι πατάτες εκτίθενται στο φως μετά τη συγκομιδή. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή», εξηγεί ο Bryan Silness, συνεργάτης στο Pampered Chef.
Γιατί φυτρώνουν οι πατάτες;
Οι πατάτες δεν χρειάζονται πάντα χώμα για να αναπτυχθούν όπως άλλα φυτά και τρόφιμα.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι ακόμα κι αν μια πατάτα δεν είναι μέσα στο χώμα αλλά βρίσκεται σε σκοτεινό και υγρό μέρος – κι ένα τέτοιο είναι το ντουλάπι της κουζίνας σας- μπορεί να φυτρώσει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τις πατάτες;
Οι πατάτες χρειάζονται αέρα για να αναπνέουν. Γι’ αυτό πωλούνται σε πλέγμα ώστε να αερίζονται.
Μπορείτε λοιπόν να τις αποθηκεύετε σε κουτί ή σε πλαστικό καλάθι σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος. Αποφύγετε την υγρασία και τη ζέστη γιατί οι πατάτες θα φυτρώσουν.
Πότε να πετάξετε τις φυτρωμένες πατάτες
Οι πατάτες πρέπει να είναι σφιχτές και να έχουν ωραία, σφιχτή φλούδα. Αν μυρίζουν, έχουν χάσει το χρώμα τους και είναι ελαστικές ή έχουν πράσινο – καφέ χρώμα δεν θα πρέπει να τις καταναλώσετε.