ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Βιολογική ηλικία: Σε τι διαφέρει από την χρονολογική ηλικία – Πώς επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

Η συσχέτισή της με τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών παθήσεων

Βιολογική ηλικία: Σε τι διαφέρει από την χρονολογική ηλικία – Πώς επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν η απόκλιση της βιολογικής ηλικίας από τη χρονολογική είναι σημαντική μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Αν και όλοι οι άνθρωποι γερνούν χρονολογικά με τον ίδιο ρυθμό, από βιολογικής απόψεως ο οργανισμός καθενός εξ ημών γηράσκει διαφορετικά.

Στην πραγματικότητα, για την επιστήμη είναι ανεπαρκές το να βασίζεται κανείς μόνο στην χρονολογική ηλικία (στα χρόνια από τη γέννηση) για να μετρήσει τον ρυθμό γήρανσης του οργανισμού, εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Επιδημιολογίας στο ακαδημαϊκό Karolinska Institutet της Σουηδίας.

Έτσι, οι επιστήμονες καθορίζουν την βιολογική ηλικία κάθε ατόμου. Αυτή ελέγχεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι οι επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA καθώς μεγαλώνουμε. Πρόκειται για τις χημικές αλλαγές στα γονίδιά μας, λόγω του τρόπου ζωής μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η χρήση των αποτελεσμάτων από τις ιατρικές εξετάσεις – λ.χ. για την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη κ.λπ.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου υπερβαίνει την χρονολογική, η συνέπεια είναι:

  • Επιτάχυνση της κυτταρικής γήρανσης
  • Αυξημένη ευπάθεια σε νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασε την διαφορά ανάμεσα στην βιολογική και την χρονολογική ηλικία σε 325.870 άτομα από την βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη βάση παρέχουν συστηματικά αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί εάν συσχετιζόταν η βιολογική τους ηλικία με τον κίνδυνο αναπτύξεως νευρολογικών ασθενειών, όπως:

  • Άνοια
  • Εγκεφαλικό
  • Νόσο Πάρκινσον
  • Νόσο του κινητικού νευρώνα (π.χ. πλαγία μυατροφική σκλήρυνση ή ALS)

Η βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων υπολογίσθηκε βάσει των αποτελεσμάτων σε 18 διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:

  • Τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα
  • Τα επίπεδα των λιπιδίων (π.χ. χοληστερόλη)
  • Η αρτηριακή πίεση
  • Η πνευμονική λειτουργία
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Κατά την έναρξη της μελέτης η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν μεταξύ 40 και 70 ετών.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 9 χρόνια την υγεία των συμμετεχόντων. Στη διάρκειά τους, καταγράφηκαν 1.397 περιστατικά άνοιας και 2.515 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Υπήρξαν επίσης μικρότεροι αριθμοί περιστατικών με άλλα νευρολογικά νοσήματα.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν την βιολογική και την χρονολογική ηλικία των εθελοντών, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις είχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ιδίως αγγειακής.

Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οφείλεται σε θρόμβο αίματος που αποφράσσει αρτηρία του εγκεφάλου, προκαλώντας ισχαιμία (μειωμένη αιμάτωση).

Ειδικότερα, οι εθελοντές με απόκλιση κατά 5 χρόνια της χρονολογικής από την βιολογική ηλικία είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια ή εγκεφαλικό. Η απόκλιση αυτή επηρεαζόταν κυρίως από τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης, καθώς και από την αναπνευστική λειτουργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη έδειξε γενικώς πως όσοι εθελοντές πρόσεχαν τη διατροφή τους και γυμνάζονταν συστηματικά, βιολογικώς ήσαν νεώτεροι από την χρονολογική ηλικία τους. Ίσχυε, όμως, και το αντίστροφο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.