Οι ερευνητές αποδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο που έχει η βιταμίνη Κ έναντι του διαβήτη, μέσω του έμμεσου ρόλου της στην έκκριση ινσουλίνης.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια θεμελιώδης έρευνας.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ (Καναδάς) κατάφεραν επιτέλους να εντοπίσουν τους μηχανισμούς που εξηγούν πώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.

Μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 .

Ένα μικροθρεπτικό συστατικό γνωστό για τον βασικό του ρόλο στην πήξη του αίματος, -η γ-καρβοξυλίωση (μια ενζυματική αντίδραση που είναι απαραίτητη για τη διαδικασία), που βρίσκεται στη βιταμίνη Κ– εκτιμούν εδώ και χρόνια ότι παίζει ρόλο σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν υπογραμμίσει έτσι μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ και αυξημένου κινδύνου διαβήτη, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το γιατί.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι τα ένζυμα που εμπλέκονται στη γ-καρβοξυλίωση, και επομένως στη χρήση της βιταμίνης Κ, υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.

Τα κύτταρα αυτά παράγουν την ινσουλίνη, υπεύθυνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια αλυσιδωτή αντίδραση στην καρδιά του παγκρέατος

«Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι προκαλείται από τη μείωση του αριθμού των βήτα κυττάρων ή την αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον μας για αυτή τη νέα ανακάλυψη», σχολίασε ο Mathieu Ferron, ερευνητής μοριακής βιολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης .

«Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη Κ διατηρεί τη λειτουργία των βήτα κυττάρων, ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια πρωτεΐνη στόχευε για γάμμα-καρβοξυλίωση σε αυτά τα κύτταρα », πρόσθεσε.

Η ομάδα πέτυχε να εντοπίσει μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται ERGP, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών (ή φυσιολογικών) επιπέδων ασβεστίου στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, γεγονός που αποτρέπει τον κίνδυνο διακοπής της έκκρισης ινσουλίνης τους.

Σαφώς, μέσω ενός μηχανισμού αλυσίδας, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος να εκπληρώσουν την εκκριτική τους λειτουργία, μέσω αυτής της πρωτεΐνης.

Τα καλά νέα είναι ότι η βιταμίνη Κ λαμβάνεται εύκολα μέσω των τροφών, αρκεί να σας αρέσουν τα πράσινα λαχανικά.

Υπάρχει στο λάχανο, στο σπανάκι, στο σέσκουλο, στο μπρόκολο, στο μαρούλι, στα σπαράγγια, στον μαϊντανό, στα πράσινα φασόλια ή στο ακτινίδιο.

Η επαρκής πρόσληψη για έναν ενήλικα (άνδρα ή γυναίκα) είναι 79 μg/ημέρα , γνωρίζοντας ότι μισό φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι παρέχει περισσότερα από 400 μg .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!