Η βιταμίνη Β12 παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του αίματος, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό και λαμβάνεται κυρίως μέσω της διατροφής.

Το κρέας περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα B12, αλλά βρίσκεται επίσης σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά.

Εάν αυτές οι τροφές δεν αποτελούν μέρος της κανονικής σας διατροφής, μπορείτε να λάβετε συμπλήρωμα Β12.

Είναι ωστόσο σημαντικό να μην το παρακάνετε, καθώς είναι πιθανό να εκδηλώσετε διάφορες παρενέργειες.

Μία σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια της υπερδοσολογίας B12 είναι η αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Εάν παρουσιάσετε πρήξιμο στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή το λαιμό ή δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή μετά τη λήψη της βιταμίνης, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.

Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας Β12 ωστόσο, είναι πολύ ηπιότερα τις περισσότερες φορές.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ήπια διάρροια
  • Δερματική φαγούρα και εξάνθημα
  • Πονοκέφαλο
  • Ζάλη
  • Ναυτία

Εάν εμφανίζετε συχνά αυτές τις παρενέργειες, σταματήστε να λαμβάνετε βιταμίνη Β12 σε μορφή συμπληρώματος. Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε;

  • 2,4 μικρογραμμάρια (μg) την ημέρα για άτομα άνω των 14 ετών
  • 2,6 μg ανά ημέρα για τις έγκυες γυναίκες
  • 2,8 μg ανά ημέρα για τις γυναίκες που θηλάζουν

Τα τρόφιμα με τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12 είναι τα αυγά, το τυρί, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το συκώτι, τα νεφρά και το κόκκινο κρέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!