Νέα συμπτώματα διαπιστώθηκαν πως προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα AS.
Βραζιλία και Ισπανία ανακοίνωσαν πρόσφατα τρεις θανάτους από την ευλογιά των πιθήκων, τους πρώτους καταγεγραμμένους εκτός Αφρικής και εν συνεχεία ακολούθησε η Ινδία, η οποία γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας τον πρώτο θάνατο από τη νόσο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της AS, oι αυτοψίες στα θύματα της νόσου επιβεβαίωσαν οίδημα του εγκεφάλου σε τρεις από τις περιπτώσεις -ο ασθενής στη Βραζιλία ήταν ανοσοκατασταλμένος.
Με βάση τα γνωστά συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πρησμένοι λεμφαδένες, γενική κακουχία, δερματικές αλλοιώσεις… βλέπουμε ότι μετατρέπεται σε μια νόσο που μπορεί να επηρεάσει όλο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Έρευνα στην Αγγλία -την οποία γνωστοποίησε η AS- αναφέρει ότι από τα 197 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, 71 ασθενείς ανέφεραν ορθοκολικό πόνο, δηλαδή πόνο στον πρωκτό και τον ορθό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό), 33 πονόλαιμο και 31 οίδημα πέους, ενώ 27 είχαν στοματικές αλλοιώσεις, 22 είχαν κάποια μεμονωμένη κάκωση και εννέα είχαν πρησμένες αμυγδαλές.
Νέα συμπτώματα για τα οποία οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν, γι’ αυτό και προέτρεψαν τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν ασθενείς με αυτή τη συμπτωματολογία να τους ζητούν να επιστρέφουν στο νοσοκομείο και να υποβάλλονται σε συνεχή έλεγχο για ανάλυση, καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να σημειώνει νέες συμπεριφορές της νόσου.
Στη βρετανική μελέτη εξέτασαν ένα άλλο εύρημα: πάνω από το ένα τρίτο (36%) των συμμετεχόντων είχαν επίσης λοίμωξη από τον ιό HIV και το 32% των ατόμων που ελέγχθηκαν για λοίμωξη είχαν σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσημα.
Έχουν αναφερθεί παγκοσμίως περισσότερα από 22.000 κρούσματα της νόσου, με τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο να κηρύττουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ταχείας εξάπλωσης και της αύξησης των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και το 25% στην Αμερική.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγείται ήδη το εμβόλιο με την ονομασία «Jynneos», το οποίο αποτελείται από δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων ή ένα χάπι όπως το «Tecovirimat», ένα αντιιικό φάρμακο γνωστό και ως TPOXX, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστασιακά για σοβαρές περιπτώσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.