Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να διεξάγουν μελέτες πάνω σε ένα «επαναστατικό» τεστ αίματος, που θα μπορούσε να εντοπίσει ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

Το τεστ αίματος που περιγράφεται ως «υγρή βιοψία» και πιστεύεται ότι είναι το πρώτο του είδους του παγκοσμίως, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για επεμβατική και επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση που απαιτείται σήμερα για τη διάγνωση ορισμένων όγκων του εγκεφάλου.

Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια πρώιμη διάγνωση επισπεύδοντας έτσι την έναρξη της θεραπείας και αυξάνοντας ενδεχομένως τα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς με μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, λένε οι ειδικοί.

Το όφελος είναι ιδιαίτερα μεγάλο για ασθενείς με μη εγχειρήσιμους όγκους εγκεφάλου καθώς μια έγκαιρη διάγνωση θα τους επέτρεπε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πώς λειτουργεί το νέο τεστ για καρκίνους του εγκεφάλου

Η εξέταση αίματος TriNetra-Glio, που ανέπτυξε η Datar Cancer Genetics, λειτουργεί απομονώνοντας τα νευρογλοιακά κύτταρα που έχουν απελευθερωθεί από τον καρκινικό όγκο και κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς. Τα απομονωμένα κύτταρα στη συνέχεια χρωματίζονται και μπορούν να αναγνωριστούν με μικροσκόπιο.

Ερευνητές στο Brain Tumor Research Centre of Excellence,το οποίο διοικείται από το Imperial College London και το Imperial College Healthcare NHS Trust, πραγματοποίησαν τις πρώτες μελέτες για να αξιολογήσουν κατά πόσον το νέο τεστ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τους νευρογλοιακούς όγκους – που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και μπορούν να μεγαλώσουν ασκώντας πίεση στον εγκέφαλο ή τον ιστό του νωτιαίου μυελού -. Οι καρκινικοί αυτοί όγκοι περιλαμβάνουν το γλοιοβλάστωμα (GBM), αστροκυτώματα και ολιγοδενδρογλοιώματα.

Οi ερευνητές διαπίστωσαν ότι το το τεστ εμφάνισε «υψηλή αναλυτική ευαισθησία, ειδικότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “International Journal of Cancer”.

Νέες, εκτεταμένες δοκιμές του τεστ αίματος

«Μια μη επεμβατική, φθηνή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών», δήλωσε η Δρ Nelofer Syed, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για Όγκους Εγκεφάλου στο Imperial.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αλλά η λύση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα, στα οποία δεν είναι δυνατή η βιοψία εγκεφάλου ή η χειρουργική εκτομή του όγκου λόγω της θέσης του ή άλλων περιορισμών. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, η διάγνωση απρόσιτων όγκων μπορεί να καταστεί δυνατή μέσω μιας ακίνδυνης και φιλικής προς τον ασθενή εξέτασης αίματος», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν μια παγκόσμια πρωτιά καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος μη επεμβατικές ή μη ακτινολογικές εξετάσεις για αυτούς τους τύπους όγκων».

Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα να διεξαγάγουν μεγαλύτερες μελέτες στη Βρετανία για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν στεφθούν με επιτυχία, το «φθηνό» και «φιλικό προς τον ασθενή» τεστ αίματος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις υπηρεσίες υγείας εντός δύο ετών, λένε οι ειδικοί.