ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Βρογχιολίτιδα: Συμπτώματα, αίτια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί θέλει μεγάλη προσοχή

Βρογχιολίτιδα: Συμπτώματα, αίτια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βρογχιολίτιδα προκαλεί οίδημα, ερεθισμό και συσσώρευση βλέννας στους μικρούς αεραγωγούς του πνεύμονα. Αυτοί οι μικροί αεραγωγοί ονομάζονται βρογχιόλια (bronchioles). Η βρογχιολίτιδα προκαλείται σχεδόν πάντα από κάποιον ιό.

Βρογχιολίτιδα: Συμπτώματα

Τις πρώτες μέρες, τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ εκείνα του κοινού κρυολογήματος:

  • καταρροή
  • βουλωμένη μύτη
  • βήχας
  • ελαφρύς πυρετός (κάποιες φορές)

Αργότερα, το παιδί μπορεί να περάσει μια εβδομάδα ή περισσότερο με ιδιαίτερη δυσκολία να αναπνεύσει, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και συριγμό.

Πολλά βρέφη με βρογχιολίτιδα εκδηλώνουν επίσης και μέση ωτίτιδα.

Προσοχή: Πότε είναι σοβαρή κατάσταση

Εάν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά, καλέστε τον παιδίατρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των τριών μηνών ή έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για βρογχιολίτιδα: για παράδειγμα είχατε πρόωρο τοκετό, ή έχει καρδιακή πάθηση.

Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα:

  • Έχει μπλε ή γκρι δέρμα, χείλη και νύχια λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου
  • Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και δεν μπορεί να μιλήσει ή να κλάψει
  • Αρνείται να πιει αρκετά ή αναπνέει πολύ γρήγορα για να φάει ή να πιει
  • Αναπνέει πολύ γρήγορα (στα βρέφη αυτό μπορεί να είναι περισσότερες από 60 αναπνοές το λεπτό) με σύντομες, ρηχές αναπνοές
  • Δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα και τα πλευρά φαίνεται να μπαίνουν προς τα μέσα όταν εισπνέει
  • Βγάζει ήχους συριγμού κατά την αναπνοή
  • Κάνει γρυλίσματα με κάθε αναπνοή
  • Εμφανίζεται αδύναμο ή πολύ κουρασμένο

Βρογχιολίτιδα: Αιτίες

Η βρογχιολίτιδα συμβαίνει όταν ένας ιός μολύνει τα βρογχιόλια, τα οποία είναι οι μικρότεροι αεραγωγοί στους πνεύμονες. Η μόλυνση κάνει τα βρογχιόλια πρησμένα και ερεθισμένα. Η βλέννα συγκεντρώνεται σε αυτούς τους αεραγωγούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες.

Η βρογχιολίτιδα προκαλείται συνήθως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Ο RSV είναι ένας κοινός ιός που μολύνει σχεδόν κάθε παιδί μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Οι εξάρσεις μόλυνσης από RSV συμβαίνουν συχνά κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Ένα άτομο μπορεί να τον κολλήσει περισσότερες από μία φορές. Η βρογχιολίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα μεταδίδονται εύκολα. Μπορείτε να μεταφερθούν μέσω σταγονιδίων στον αέρα, όταν κάποιος που είναι άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε αγγίζοντας κοινόχρηστα αντικείμενα (πιάτα, πόμολα πόρτας, πετσέτες, παιχνίδια κ.α.) και μετά αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας.

Βρογχιολίτιδα: Παράγοντες κινδύνου

Η βρογχιολίτιδα συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 2 ετών. Τα βρέφη κάτω των 3 μηνών έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, επειδή οι πνεύμονές τους και η ικανότητά τους να καταπολεμούν τις λοιμώξεις δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Σπάνια, ακόμα και ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν βρογχιολίτιδα.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι:

  • πρόωρος τοκετός
  • καρδιακή ή πνευμονική πάθηση
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • παθητικό κάπνισμα
  • συχνή επαφή με πολλά άλλα παιδιά ή πολύ κόσμο γενικότερα
  • αδέρφια που πηγαίνουν στο σχολείο και πιθανόν να φέρουν στο σπίτι τον ιό

Βρογχιολίτιδα: Πιθανές επιπλοκές

  • χαμηλό οξυγόνο στο σώμα
  • παύσεις στην αναπνοή, κάτι που είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς και σε μωρά κάτω των 2 μηνών
  • Αδυναμία επαρκούς λήψης υγρών: αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, όταν χάνονται πάρα πολλά σωματικά υγρά
    αδυναμία λήψης της απαιτούμενης ποσότητας οξυγόνου (αναπνευστική ανεπάρκεια)

Εάν συμβεί κάποιο από αυτά, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Η σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια μπορεί να απαιτεί ακόμα και διασωλήνωση για να αναπνέει καλύτερα μέχρι να μειωθεί η μόλυνση.

Βρογχιολίτιδα: Πρόληψη

Επειδή οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της μόλυνσης είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν αγγίξετε το μωρό σας, όταν έχετε κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί. Εάν έχετε κάποια από αυτές τις ασθένειες είναι σώφρον να φοράτε και μάσκα προσώπου.

Εάν το παιδί σας έχει βρογχιολίτιδα, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να περάσει η νόσος, ώστε να αποφύγετε τη διάδοσή της σε άλλους.

Για να το βοηθήσετε στην πρόληψη της μόλυνσης:

  • Περιορίστε την επαφή με άτομα που έχουν πυρετό ή κρυολόγημα, ειδικά κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζονται συχνά με τα χέρια, όπως παιχνίδια και πόμολα
  • Πλένετε συχνά τα χέρια τα δικά σας και του παιδιού με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Είναι σώφρον να έχετε και απολυμαντικά χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να τα χρησιμοποιείτε όταν λείπετε από το σπίτι
  • Καλύψτε πάντα το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια πλύντε τα χέρια σας.
  • Χρησιμοποιήστε τα δικά σας ποτήρια και μην τα μοιράζεστε με άλλους, ειδικά αν κάποιος στην οικογένειά σας είναι άρρωστος
  • Θηλάστε, όταν είναι δυνατόν. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι λιγότερο συχνές στα μωρά που θηλάζουν.

Βρογχιολίτιδα: Θεραπεία

Η βρογχιολίτιδα συνήθως διαρκεί 1 έως 2 εβδομάδες αλλά τα συμπτώματα περιστασιακά διαρκούν περισσότερο. Τα περισσότερα παιδιά με βρογχιολίτιδα μπορούν να φροντιστούν στο σπίτι. Είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για προβλήματα με την αναπνοή που επιδεινώνονται.

Επειδή η νόσος προκαλείται από ιούς, τα αντιβιοτικά (τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων από βακτήρια) δεν λειτουργούν. Μαζί με βρογχιολίτιδα μπορεί να συμβούν βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία ή ωτίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παιδίατρος μπορεί να δώσει ένα αντιβιοτικό για τη βακτηριακή λοίμωξη.

Τα βρογχοδιασταλτικά που ανοίγουν τους αεραγωγούς δεν φαίνεται να βοηθούν στη βρογχιολίτιδα, επομένως συνήθως δεν χορηγούνται. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να δοκιμάσει χορήγηση αλβουτερόλης με νεφελοποιητή.

Τα από του στόματος κορτικοστεροειδή φάρμακα και τα απαλά χτυπήματα στο στήθος για τη χαλάρωση της βλέννας (φυσιοθεραπεία στο στήθος) δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη βρογχιολίτιδα και δεν συνιστώνται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.