Τα ουδετερόφιλα θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγει κυρίως ο μυελός των οστών και καταστρέφουν τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις, όπως τους ιούς και τα βακτήρια.
Η έλλειψη ουδετερόφιλων δυσκολεύει το σώμα να καταπολεμήσει τα μικρόβια και να αποτρέψει τις λοιμώξεις.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και βακτήρια που ένα υγιές σώμα συνήθως ανέχεται (όπως τα βακτήρια στο στόμα και το έντερο) μπορεί να σας αρρωστήσουν.
Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα ουδετερόφιλων;
Η ουδετεροπενία είναι τα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ουδετερόφιλων στο αίμα.
Η ουδετεροπενία ταξινομείται ως ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με τον αριθμό των ουδετερόφιλων σε ένα δείγμα αίματος.
Το χαμηλότερο φυσιολογικό όριο για τους ενήλικες είναι περίπου 1.500 ουδετερόφιλα ανά μικρολίτρο αίματος. Άλλοι θέτουν το όριο στα 1.800 ανά μικρολίτρο.
Το εύρος των αριθμών των ουδετερόφιλων είναι:
Η ουδετεροπενία μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ως οξεία (προσωρινή ή βραχείας διάρκειας) ή χρόνια (μακράς διάρκειας), συγγενής (μια κατάσταση με την οποία γεννιέστε) ή επίκτητη (μια κατάσταση που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου).
Ποιος επηρεάζεται από την ουδετεροπενία;
Οι λοιμώξεις προκαλούν κάποιες φορές ουδετεροπενία, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα θεραπειών για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 50% των ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία θα αναπτύξουν ουδετεροπενία.
Πώς επηρεάζει η ουδετεροπενία τον οργανισμό;
Οι επιπτώσεις της ουδετεροπενίας ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των ουδετερόφιλων. Με την ήπια ουδετεροπενία, μπορεί να μην εμφανίσετε κανένα σύμπτωμα.
Μπορεί να μάθετε ότι έχετε ουδετεροπενία τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος για κάποια άλλη πάθηση.
Η μέτρια έως σοβαρή ουδετεροπενία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.
Χωρίς θεραπεία, η σοβαρή ουδετεροπενία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Συμπτώματα και αιτίες
Τι προκαλεί ουδετεροπενία;
Η ουδετεροπενία συμβαίνει όταν ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά ουδετερόφιλα, όταν τα ουδετερόφιλα διασπώνται πολύ σύντομα ή όταν καταστρέφονται.
Μπορεί επίσης να οφείλεται σε:
Γιατί η θεραπεία του καρκίνου προκαλεί ουδετεροπενία;
Οι αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψουν τα υγιή ουδετερόφιλα και τον μυελό των οστών που παράγει υγιή λευκά αιμοσφαίρια.
Η ουδετεροπενία είναι συχνή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπειών.
Τα επίπεδα των ουδετερόφιλων πέφτουν στους χαμηλότερους αριθμούς τους εντός των δύο πρώτων εβδομάδων μετά τη θεραπεία, προτού αυξηθούν και πάλι.
Είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται επιπλέον προφυλάξεις για την αποφυγή λοιμώξεων κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ουδετεροπενίας;
Η ουδετεροπενία δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν από την ουδετεροπενία μπορεί να προκαλέσουν.
Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη ουδετεροπενίας.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εάν έχετε ήπια ουδετεροπενία, το σώμα σας μπορεί να έχει αρκετά ουδετερόφιλα για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μην παρατηρήσετε ή να μην αναπτύξετε κανένα σύμπτωμα.
Πώς διαγιγνώσκεται η ουδετεροπενία;
Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται γενική εξέταση αίματος (CBC) με διαφορική. Εάν δεν εντοοπιστεί η αιτία της ουδετεροπενίας, μπορεί να εξεταστεί δείγμα του μυελού των οστών.
Ποιες είναι οι θεραπείες για την ουδετεροπενία;
Ορισμένοι τύποι ουδετεροπενίας μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία. Άλλες θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το τι προκαλεί τα χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων.
Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή και παράγοντα διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων.
Εάν γνωρίζετε ότι έχετε χαμηλά ουδετερόφιλα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων.
Πρόγνωση
Η ουδετεροπενία μπορεί να αντιμετωπιστεί, οπότε οι προοπτικές είναι καλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να προλαμβάνετε τις λοιμώξεις και (εάν νοσήσετε) να αντιμετωπίζετε τις λοιμώξεις αμέσως.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;
Εάν λαμβάνετε χημειοθεραπεία ή έχετε οποιαδήποτε πάθηση που σας καθιστά ευάλωτους στην ουδετεροπενία, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.