ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Χαμηλή κρεατινίνη: Τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να την αυξήσετε

Τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα με τους μύες ή το ήπαρ

Χαμηλή κρεατινίνη: Τα συμπτώματα και πώς μπορείτε να την αυξήσετε

Η κρεατινίνη είναι ένα υπο-προϊόν που παράγει το σώμα καθώς παράγει ενέργεια.

Όταν η κρεατίνη διασπάται καθώς χρησιμοποιείται για ενέργεια, η κρεατινίνη δημιουργείται ως απόβλητο προϊόν.

Η κρεατίνη, μια ουσία που βρίσκεται στον μυϊκό ιστό. Έχει κερδίσει δημοτικότητα ως συμπλήρωμα διατροφής λόγω των στοιχείων ότι μπορεί να αυξήσει την μάζα σώματος, να βελτιώσει την απόδοση βραχυπρόθεσμης έντονης άσκησης και να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Τα επίπεδα κρεατινίνης διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος του σώματος, η ηλικία και το φύλο, επομένως δεν υπάρχει τυπικό ή “φυσιολογικό” επίπεδο.

Εξαρτάται επίσης από τον όγκο του αίματος. Κάποιος που είναι αφυδατωμένος, για παράδειγμα, θα έχει υψηλότερη κρεατινίνη από κάποιον που έχει φυσιολογικό όγκο αίματος.

Τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα με τους μύες ή το ήπαρ, αλλά μπορεί να οφείλονται σε κάτι λιγότερο σοβαρό, όπως μειωμένη μυϊκή μάζα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, υπερβολική κατανάλωση νερού, ή εγκυμοσύνη.

Γιατί έχετε χαμηλή κρεατινίνη

Υπάρχουν τέσσερις βασικές αιτίες:

  • χαμηλή μυϊκή μάζα
  • προβλήματα στο ήπαρ
  • διατροφή
  • εγκυμοσύνη ή ασθένεια

Χαμηλή μυϊκή μάζα

Τα επίπεδα κρεατινίνης συχνά συνδέονται με την μυϊκή μάζα (ποσότητα μυών στο σώμα), η οποία μπορεί να μειωθεί με την ηλικία ή από κάποια ασθένεια.

Οι ηλικιωμένοι συχνά χάνουν κάποια μυϊκή μάζα με την ηλικία και αυτό συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή ιατρική ανησυχία.

Ηπατικά προβλήματα

Η κρεατίνη παράγεται στο ήπαρ. Ένα ήπαρ που δεν λειτουργεί σωστά δεν θα μπορεί να παράγει την κανονική ποσότητα κρεατίνης.

Για τη χρόνια ηπατική νόσο, μπορεί να υπάρξει μείωση κατά 50% στην παραγωγή κρεατίνης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα.

Διατροφή

Αν και η κρεατίνη παράγεται φυσικά στο σώμα, μια μικρή ποσότητα προέρχεται από τα τρόφιμα. Επομένως τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη διατροφή.

Η κρεατίνη βρίσκεται κυρίως στο κρέας, επομένως όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα από τα άτομα που τρώνε κρέας.

Μια παρατεταμένη περίοδος μη κατανάλωσης φαγητού ή μια ασθένεια που εμποδίζει κάποιον να φάει, θα μπορούσε να είναι μια άλλη αιτία χαμηλών επιπέδων κρεατινίνης.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι συχνά αιτία χαμηλών επιπέδων κρεατινίνης, τα οποία θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό μιας γυναίκας.

Συμπτώματα χαμηλής κρεατινίνης

Ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη πάθηση, αλλά μπορεί να είναι:

  • Χαμηλή μυϊκή μάζα: Έλλειψη δύναμης, δυσκολία στην άσκηση, λεπτό ή αδύναμο σώμα.
  • Ηπατική νόσος: Φλεγμονή του ήπατος, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, κόπωση ή ναυτία.
  • Σχετιζόμενα με τη διατροφή: Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης, απώλεια βάρους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα συμπτώματα είναι μάλλον απίθανο να υποδηλώνουν ξεκάθαρα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης και πιο πιθανό να υποδεικνύουν άλλα προβλήματα υγείας.

Ένας γιατρός θα εξετάσει τα επίπεδα κρεατινίνης ως μέρος της διάγνωσης εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα και απαιτείται εξέταση.

Χαμηλά και υψηλά επίπεδα κρεατινίνης

Συνήθως, το χαμηλό επίπεδο σημαίνει ότι παράγεται πολύ λίγη κρεατινίνη στο σώμα. Αυτή η κατάσταση θα σχετίζεται με το συκώτι, τους μύες ή τη διατροφή.

Το υψηλό επίπεδο συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει πάρα πολύ κρεατινίνη στο σώμα ή ότι δεν φιλτράρεται και δεν αφαιρείται σωστά από το σώμα.

Τα επίπεδα κρεατινίνης συχνά αυξάνονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, καθώς καίγεται περισσότερη κρεατίνη για ενέργεια, ή επειδή κάποιος μπορεί να κάνει δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Τα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν επίσης να υποδεικνύουν πρόβλημα με τα νεφρά, που είναι υπεύθυνα να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα για να διατηρήσουν το αίμα καθαρό.

Τι να κάνετε για να αυξήσετε την κρεατινίνη στο αίμα

Η ήπια άσκηση για την αύξηση της μυϊκής μάζας ή η αύξηση της πρόσληψης κρεατίνης στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει, ιδιαίτερα για εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Για άτομα που κάνουν άσκηση υψηλής έντασης, η κρεατίνη ως συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, το σώμα παράγει κρεατίνη με φυσικό τρόπο και οι περισσότεροι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και είναι μέτρια δραστήριοι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους.

Τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η ηπατική νόσος, αλλά εάν συμβαίνει αυτό, συνήθως θα εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση θα ελεγχθεί καλύτερα από γιατρό.

Τις περισσότερες φορές, τα χαμηλά επίπεδα κρεατινίνης είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης ή ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με αλλαγές στη διατροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.