Η χημική δηλητηρίαση δεν είναι σπάνιο να συμβεί γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση.
Ωστόσο, οι πρώτες βοήθειες που θα παράσχουμε είναι διαφορετικές κάθε φορά, ανάλογα με το τι προκάλεσε τη χημική δηλητηρίαση.
Δηλητηρίαση από φάρμακα
Τα φάρμακα είναι πολύ συχνά η αιτία σοβαρών δηλητηριάσεων σε παιδιά, ακόμη και ενήλικες που από λάθος πήραν μεγαλύτερη δοσολογία.
Στην περίπτωση της δηλητηρίασης από φάρμακα τα συμπτώματα ποικίλουν, σε κάθε περίπτωση όμως η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι άμεση.
Πρώτες βοήθειες
• Προκαλούμε εμετό βάζοντας το δάχτυλό μας στο στόμα του παιδιού ή του ενήλικα που έχει πάρει το φάρμακο.
• Καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού ενεργό άνθρακα, ουσία που αναστέλλει τη δράση του δηλητηρίου, που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο.
• Τηλεφωνούμε στο κέντρο δηλητηριάσεων γιατί μπορεί να μας δώσουν οδηγίες για μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο.
Δηλητηρίαση από νικοτίνη και αλκοόλ
Ο αριθμός των παιδιών που έχουν μασουλήσει -και καταπιεί- ένα τσιγάρο ή ακόμη χειρότερα μια γόπα είναι πολύ μεγάλος και η δηλητηρίαση θεωρείται σοβαρή. Επίσης, σοβαρή είναι η περίπτωση που το παιδί πιει κατά λάθος αλκοόλ από το ποτήρι μας ή που ένας έφηβος ή ενήλικας το έχει παρακάνει με το αλκοόλ. Σε αυτή την περίπτωση, παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία, το είδος και η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωσε κανείς.
Πρώτες βοήθειες
• Βάζουμε το δάχτυλό μας στο στόμα του πάσχοντος για να προκαλέσουμε εμετό.
• Αν αυτός που έχει πιει πολύ αλκοόλ δυσκολεύεται να επικοινωνήσει ή αισθάνεται λιποθυμία τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο. Το ίδιο κάνουμε και αν πρόκειται για παιδί.
Δηλητηρίαση από καυστικές ουσίες
Στην περίπτωση που ενήλικας ή παιδί πιει κατά λάθος καυστικές ουσίες χρειάζεται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη. Θυμηθείτε πως τα περισσότερα καθαριστικά και απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι -και το απορρυπαντικό που βάζουμε στο πλυντήριο των πιάτων- είναι πολύ επικίνδυνα και προκαλούν σοβαρή δηλητηρίαση.
Πρώτες βοήθειες
• Αν υποψιαζόμαστε ή ξέρουμε ότι κάποιος, ενήλικας ή παιδί, έχει καταπιεί καυστική ουσία δεν προκαλούμε εμετό, αφού με τον εμετό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη.
• Μπορούμε να δώσουμε να πιει γάλα ή ενεργό άνθρακα, αφού πρώτα επικοινωνήσουμε το κέντρο δηλητηριάσεων.
Θυμηθείτε: Πάντοτε μόλις διαπιστώσουμε τη λήψη δηλητηριώδους ουσίας πρέπει να επικοινωνήσουμε με το κέντρο δηλητηριάσεων και να μεταφέρουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο το παιδί ή τον ενήλικα που δηλητηριάστηκε, καθώς και τις κενές φιάλες του υλικού ή τα κουτιά του φαρμάκου από το οποία προήλθε η δηλητηρίαση.
Προλάβετε τη δηλητηρίαση
• Μια συνηθισμένη αιτία τοξικής δηλητηρίασης σε ενήλικες, συνήθως νοικοκυρές, είναι η ανάμιξη δυο προϊόντων καθαρισμού. Αυτός ο συνδυασμός, ιδιαίτερα όταν το ένα από τα δυο καθαριστικά είναι η χλωρίνη, δημιουργεί τοξικές αναθυμιάσεις που η εισπνοή τους μπορεί να μας δημιουργήσει μέχρι και εγκαύματα στα μάτια ή το λαιμό.
• Φυλάμε τα φάρμακα και τα απορρυπαντικά σε σημείο που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά ή σε ντουλάπι που κλειδώνει.
• Αν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι δεν αφήνουμε γεμάτα τασάκια ή το πακέτο με τα τσιγάρα σε σημεία που μπορούν να τα βρουν τα παιδιά.
• Δεν βάζουμε δυνατά αλκοολούχα ποτά, όπως τσίπουρο ή ούζο, στο ψυγείο, μέσα σε μπουκάλια παρόμοια με αυτά που βάζουμε το νερό. Ένας ηλικιωμένος ή κι εμείς οι ίδιοι μπορεί να μπερδευτούμε τη νύχτα και να πιούμε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προτού το συνειδητοποιήσουμε.