Σύμφωνα με το Health, η χρονική τύφλωση δεν διαγιγνώσκεται επισήμως, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Παρότι η χρονική τύφλωση μπορεί να δυσκολέψει κάποιες πτυχές της ζωής, υπάρχουν συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά.
Σημάδια χρονικής τύφλωσης
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τηρούν τις προθεσμίες, να έχουν ένα πρόγραμμα και να εμφανίζονται στην ώρα τους, όμως όσοι έχουν χρονική τύφλωση δυσκολεύονται να πετύχουν τέτοιους στόχους. Όχι επειδή είναι τεμπέληδες, ανεύθυνοι ή δεν έχουν κίνητρα, αλλά επειδή η χρονική τύφλωση είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικής αποσύνδεσης στον εγκέφαλό τους, που καθιστά δύσκολο να αναγνωρίσουν το πότε περνά ο χρόνος. Αν νιώθετε πως χάνετε συχνά την αίσθηση του χρόνου, προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:
Αιτίες
Παρόλο που οι ειδικοί δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία της χρονικής τύφλωσης, πολλοί υποθέτουν ότι σχετίζεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αλλαγές του χρόνου και άλλες αισθητηριακές λεπτομέρειες. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η χρονική τύφλωση συχνά σχετίζεται με διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η ΔΕΠΥ, ο αυτισμός και οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις.
Ερευνητές θεωρούν, επίσης, πως η χρονική τύφλωση μπορεί να οφείλεται και στη χημεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η ικανότητα αντίληψης και εκτίμησης του χρόνου συνδέεται με χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός (το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και την ομιλία). Ιατρικές παθήσεις που διαταράσσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν χρονική τύφλωση.
Διάγνωση
Ερευνητές πιστεύουν ότι η χρονική τύφλωση μπορεί να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων με ΔΕΠΥ, ακόμα και αν δε γίνεται ειδική διάγνωση ή δεν αναγνωρίζεται ως σύμπτωμά της από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει η χρονική τύφλωση να αποτελεί μέρος των διαγνωστικών κριτηρίων για τη ΔΕΠΥ, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που όσοι έχουν ΔΕΠΥ αντιλαμβάνονται τον χρόνο πολύ διαφορετικά από ό,τι όσοι δεν έχουν.
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ΔΕΠΥ ή εάν παρουσιάζετε συμπτώματα χρονικής τύφλωσης, πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας, που μπορεί να διενεργήσει διάφορες αξιολογήσεις, για να κάνει μια επίσημη διάγνωση. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα αναζητηθούν τουλάχιστον πέντε διαφορετικά συμπτώματα ή χαρακτηριστικά απροσεξίας, υπερκινητικότητας ή παρορμητικότητας.
Για τη διάγνωση ο ειδικός θα χρησιμοποιήσει καταλόγους ελέγχου συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, κλίμακες αξιολόγησης της συμπεριφοράς και ένα λεπτομερές ιστορικό της συνολικής σας λειτουργίας. Ορισμένοι μπορεί επίσης να αξιολογήσουν τη γνωστική σας ικανότητα και τις ακαδημαϊκές σας επιδόσεις, για να αποκλείσουν μια μαθησιακή δυσκολία.
Να θυμάστε: Η ΔΕΠΥ δεν μπορεί να διαγνωστεί σε μια σύντομη επίσκεψη στο γραφείο του/της ειδικού ή με μια απλή συζήτηση με τα μέλη της οικογένειάς σας. Αντίθετα, απαιτείται πλήρης διαγνωστική αξιολόγηση από επαγγελματίες, εκπαιδευμένους στον εντοπισμό και τη θεραπεία της ΔΕΠΥ, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Πώς να διαχειριστείτε τη χρονική τύφλωση
Επειδή η χρονική τύφλωση μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής σας, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους, για να διαχειρίζεστε πιο αποτελεσματικά το χρόνο σας, ειδικά αν δυσκολεύεστε να πληρώσετε εγκαίρως τους λογαριασμούς, να πάρετε τα παιδιά σας από τις δραστηριότητές τους, να παραδώσετε σχολικές εργασίες ή να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας στις προθεσμίες τους. Ακολουθούν μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τη χρονική τύφλωση:
Δουλειά
Τα άτομα με χρονική τύφλωση δεν έχουν αίσθηση του χρόνου ή δεν αντιλαμβάνονται πόση ώρα χρειάζονται οι δουλειές τους. Για το λόγο αυτό, το να καθυστερούν ή να φτάνουν πολύ νωρίς στα ραντεβού τους (λόγω του φόβου καθυστέρησης), το να χάνουν τις προθεσμίες τους ή η αναβλητικότητα στη ζωή τους είναι συνηθισμένα φαινόμενα.
Στην πραγματικότητα, ερευνητές θεωρούν ότι το εσωτερικό ρολόι που χρησιμοποιεί το σώμα, για να αισθάνεται τον χρόνο, βασίζεται στη μνήμη εργασίας. Αν όμως αυτή δε λειτουργεί σωστά, η αίσθηση του χρόνου γίνεται δύσκολη. Μάλιστα, επειδή κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο, μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους. Τα άτομα με ΔΕΠΥ, ειδικότερα, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν αυτή την τοξική συνήθεια.
Οι αρνητικές σκέψεις, όμως, έχουν συνέπειες. Το να μιλά κανείς άσχημα για τον εαυτό του μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή αισθήματα απελπισίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας είναι 30% μεγαλύτερος στα άτομα με ΔΕΠΥ απ’ ότι στα άτομα χωρίς.
Δεν είναι, επίσης, ασυνήθιστο για τα άτομα με ΔΕΠΥ ή χρονική τύφλωση να αλλάζουν δουλειά πιο συχνά από άτομα χωρίς την πάθηση. Πολλές φορές αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας συμβαίνουν λόγω κακών δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου, χρόνιας καθυστέρησης ή απώλειας προθεσμιών.
Για να αποφύγετε τα παραπάνω, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι, ενώ η χρονική τύφλωση δεν είναι δικό σας λάθος, υπάρχουν στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, προκειμένου να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά. Απλώς χρειάζεται λίγη εξάσκηση και αποφασιστικότητα, ώστε να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε την κατάστασή σας. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να στηριχτείτε στους αγαπημένους σας και να απευθυνθείτε σε έναν πάροχο ψυχικής υγείας για επαγγελματικές συμβουλές.
Μια γρήγορη ανασκόπηση
Η χρονική τύφλωση είναι το να αδυνατεί κάποιος να αισθάνεται το πέρασμα του χρόνου. Με την χρονική τύφλωση μπορεί να δυσκολεύεστε να φτάσετε εγκαίρως στα ραντεβού σας, να αναβάλλετε σημαντικές δουλειές ή να κολλάτε σε μια εργασία και να χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο εργάζεστε. Η χρονική τύφλωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας και την ικανότητά σας να τηρείτε ένα πρόγραμμα ή μια ρουτίνα. Οι στρατηγικές διαχείρισης του χρόνου και η συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο και να βελτιώσετε τη ζωή σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.