ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Χρονότυπος και κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Τι έδειξε νέα μελέτη

Ερευνητές στη Φινλανδία μελέτησαν σχεδόν 24.000 δίδυμα του ιδίου φύλου

Χρονότυπος και κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που ξυπνούν νωρίς, αρκεί να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι όσοι κοιμούνται αργά και το πρωί δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πολλά προβλήματα υγείας.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι βραδινοί τύποι είχαν κατά 10% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους πρωινούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 6,5 ετών.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έλαβε ωστόσο υπόψιν παράγοντες, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ.

Ερευνητές στη Φινλανδία μελέτησαν σχεδόν 24.000 δίδυμα του ιδίου φύλου, που κλήθηκαν το 1981 να απαντήσουν αν είναι πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Το ένα τρίτο από αυτούς απάντησαν ότι κατά κάποιο τρόπο είναι βραδινοί τύποι, ενώ το 10% ότι είναι απολύτως βραδινοί. Οι υπόλοιποι ήταν πρωινοί τύποι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι βραδινοί τύποι ήταν ως επί το πλείστον νεότεροι και έτειναν να πίνουν και να καπνίζουν περισσότερο. Το 2018, όταν οι ερευνητές επανήλθαν στην έρευνά τους, 8.728 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει.

Στη διάρκεια αυτών των 37 ετών, οι βραδινοί τύποι είχαν κατά 9% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από άλλες αιτίες. Ωστόσο, οι βραδινοί τύποι που δεν κάπνιζαν και δεν κατανάλωναν πολύ αλκοόλ δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστερ Χάμπλιν από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας δήλωσε ότι από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως οι βραδινοί τύποι μπορούν να λάβουν μέτρα αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Οι βραδινοί τύποι θα πρέπει να αναλογιστούν στα σοβαρά τις ποσότητες αλκοόλ και καπνού που καταναλώνουν», σημείωσε.

Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, η ώρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο, δηλαδή ο χρονότυπός τους συμβάλλει ελάχιστα ή και καθόλου στη θνητότητά τους, σύμφωνα με τον Χάμπλιν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.