Ενδεχομένως να έχετε ακούσει ότι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι.
Τι γίνεται όμως με τον υπερθυρεοειδισμό; Μπορεί ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής να οδηγήσει σε κόπωση;
Όπως αποδεικνύεται, είναι ένα σύμπτωμα που μοιράζονται οι δύο καταστάσεις.
“Η κόπωση είναι ένα πολύ γνωστό και πολύ κοινό σύμπτωμα της νόσου του θυρεοειδούς”, επιβεβαιώνει ενδοκρινολόγος. “Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν κόπωση”.
Υπερθυρεοειδισμός: Γιατί ο υπερδραστήριος θυρεοειδής προκαλεί κόπωση
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη βάση του μπροστινού μέρους του λαιμού σας. Ρυθμίζεις τις ορμόνες στο σώμα και είναι υπεύθυνος για τον μεταβολισμό, δηλαδή το πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια.
“Ο θυρεοειδής βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και διατηρεί τα όργανά σας να λειτουργούν σωστά, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών σας και άλλων”.
Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μεταφέρονται σε διάφορα όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα.
Αλλά μερικές φορές, ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, οδηγώντας σε υπερβολική ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη στο αίμα σας:
Τι θα νιώσετε αν η κόπωση οφείλεται στον θυρεοειδή
Όλοι γνωρίζουν την αίσθηση του να μην κοιμόμαστε αρκετά. Ανεξάρτητα από την αιτία, πιθανότατα ξυπνάτε το επόμενο πρωί νιώθοντας απόλυτη εξάντληση.
Η κούραση από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι κάπως έτσι, αλλά είναι διαρκής και συνεχίζεται ακόμη και αφότου έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες.
“Αυτός ο τύπος κόπωσης τείνει να είναι παρατεταμένος και διαρκής. Η εξάντληση τείνει να επιμένει και είναι πιο σοβαρή από την κόπωση που προκαλείται από τυχαία έλλειψη ύπνου ή από υπερβολική σωματική καταπόνηση”.
Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:
Υπερθυρεοειδισμός: Αντιμετώπιση της κόπωσης εξαιτίας του θυρεοειδούς
Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι πράγματι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή, θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς όπως, για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο που εμποδίζει τον θυρεοειδή να υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες.
Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία λογικά θα βελτιώσει και το αίσθημα διαρκούς κόπωσης.
Εάν όχι, είναι καιρός να εξετάσετε άλλες πιθανότητες: “Εάν η κούρασή σας επιμένει μετά την ομαλοποίηση των εξετάσεων θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση άλλων πιθανών αιτιών”, όπως:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.