Όταν πρόκειται για έναν καλό ύπνο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας λένε να δοκιμάσουμε.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων πριν από τον ύπνο ή το να έχετε το παράθυρο ανοιχτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μας λένε να αποφεύγουμε να κάνουμε πριν τον ύπνο, προκειμένου να κοιμηθούμε. Υπάρχουν προφανή πράγματα, όπως η αποφυγή της καφεΐνης, αλλά υπάρχει και κάτι λιγότερο προφανές που ίσως δεν έχετε λάβει υπόψη σας.
Γιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο
Μπορεί να αισθάνεστε πολύ νυσταγμένοι μετά από μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί, αλλά, όπως αποδεικνύεται, το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει και τον νυχτερινό σας ύπνο.
Οι ειδικοί ύπνου του Bed Kingdom αποκάλυψαν πιθανές αιτίες αϋπνίας και μία από αυτές σχετίζεται με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και νικοτίνης.
Ειδικότερα, εξήγησαν: «Ενώ το αλκοόλ μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, η κατανάλωσή του κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατακερματισμένο ύπνο και μπορεί να είναι η αιτία συχνού ξυπνήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μέχρι και τέσσερις ώρες από την έναρξη του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνέχεια και τη διάρκειά του, οδηγώντας σε μεγαλύτερης διάρκειας “αφύπνιση μετά την έναρξη του ύπνου” (WASO – Wakefulness After Sleep Onset), όπου ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και παλεύετε να ξανακοιμηθείτε.
Αν έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε μετά από ένα βραδινό ποτό, προσπαθήστε να πιείτε το τελευταίο σας ποτό περίπου τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο, ώστε να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας είχε αρκετό χρόνο να χωνέψει και να μεταβολίσει το αλκοόλ πριν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε».
Πόσο επηρεάζουν νικοτίνη και καφεΐνη τον ύπνο μας
Μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι η κατανάλωση νικοτίνης πριν από τον ύπνο σχετίζεται με την αϋπνία, επειδή επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να πέφτει για ύπνο και να μένει κοιμισμένος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η καφεΐνη λειτουργεί μπλοκάροντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συσσωρεύεται φυσιολογικά στο σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και δημιουργεί πίεση για ύπνο».
Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε, ίσως να μη γνωρίζετε πόσο καιρό παραμένει στον οργανισμό σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη έχει χρόνο ημίσειας ζωής πέντε ώρες σε υγιή άτομα, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου πέντε ώρες για να φύγει η μισή καφεΐνη από το σώμα σας.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δήλωσαν: «Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά αν έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε το βράδυ, σκεφτείτε να κόψετε την καφεΐνη 8 έως 12 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σας.
«Εάν συνήθως πέφτετε για ύπνο στις 11 το βράδυ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πρέπει να πιείτε το τελευταίο καφεϊνούχο ποτό σας γύρω στη 1 το μεσημέρι και να επιλέξετε ροφήματα χωρίς καφεΐνη για το υπόλοιπο της ημέρας».
Εάν η αϋπνία επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή και αποτελεί πρόβλημα για περισσότερο από έναν μήνα και δεν σχετίζεται με κάποιον παράγοντα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης, οι ειδικοί συνιστούν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.