ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ύπνος και φακοί επαφής: Γιατί είναι επικίνδυνο; – Tι πρέπει να προσέχετε

Αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις

Ύπνος και φακοί επαφής: Γιατί είναι επικίνδυνο; – Tι πρέπει να προσέχετε

Λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μάτια μας κρατούν το οξυγόνο, ο ύπνος με τους φακούς μπορεί να κάνει τα μάτια σας πιο ευάλωτα στην ξηρότητα, τον ερεθισμό και ορισμένες λοιμώξεις.

Είναι σημαντικό τα μάτια σας να κάνουν ένα «διάλειμμα» από τους φακούς και να αφήνετε τον κερατοειδή σας να αναπνέει, αλλιώς μπορεί να ξεραθεί και να προκαλέσετε ζημιά στα μάτια σας όταν τους βγάλετε.

Ύπνος και φακοί επαφής: Γιατί είναι επικίνδυνο;

Εάν έχετε αποκοιμηθεί με τους φακούς επαφής δεν θα το καταλάβετε την ώρα που κοιμάστε, αλλά θα νιώσετε δυσφορία όταν ξυπνήσετε. Οι φακοί επαφής πιθανότατα θα είναι στεγνοί και κολλώδεις και θα είναι πιο δύσκολο να τους βγάλετε.

Κάνει τα μάτια σας ευάλωτα σε μολύνσεις

Πολλά βακτήρια και μικροοργανισμοί έρχονται σε επαφή με τα μάτια μας. Το να φοράτε τους φακούς όταν κοιμάστε ή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να παγιδεύσει αυτά τα βακτήρια στα μάτια σας και να οδηγήσει σε διάφορες λοιμώξεις.

Μπλοκάρει το οξυγόνο

Ο ύπνος με τους φακούς μπορεί να μπλοκάρει το οξυγόνο που χρειάζονται τα μάτια σας. Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού σας βασίζεται στο οξυγόνο από την ατμόσφαιρα και όταν δεν υπάρχει αρκετή παροχή οξυγόνου, τα κύτταρα του κερατοειδούς μπορεί να καταστραφούν, οδηγώντας σε διάφορες επιπλοκές.

Όταν κοιμάστε, τα μάτια σας είναι κλειστά, γεγονός που μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που διατίθεται στον κερατοειδή από την ατμόσφαιρα. Οι φακοί επαφής προσθέτουν ένα επιπλέον «φράγμα» ενάντια στο οξυγόνο.

Ξηροφθαλμία

Οι φακοί επαφής μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία στα μάτια σας, οδηγώντας σε ξηρότητα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν κοιμάστε με τους φακούς, καθώς τα μάτια σας παράγουν φυσικά λιγότερα δάκρυα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ενόχληση και πιθανή βλάβη στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Κίνδυνος μετατόπισης του φακού

Εάν φοράτε σωστά τους φακούς επαφής, θα πρέπει να μείνουν ακριβώς στο σημείο που πρέπει. Ωστόσο, όταν κοιμάστε, τα βλέφαρά σας κινούνται, ασκώντας πίεση στην επιφάνεια των ματιών σας, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τη μετατόπιση των φακών από τη θέση τους.

Αν ο φακός φύγει από την θέση του την ώρα του ύπνου, μπορεί να γρατζουνίσει και να τραυματίσει το μάτι σας.

Αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις

Ο τακτικός ύπνος με φακούς επαφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλές συγκεκριμένες οφθαλμικές παθήσεις, όπως:

Έλκη κερατοειδούς

Ο ύπνος με τους φακούς μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για έλκη κερατοειδούς, τα οποία προκαλούνται όταν σχηματίζεται μια ανοιχτή πληγή στον κερατοειδή σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της όρασης ή ακόμα και μόνιμη απώλεια όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και κατάλληλα.

Κερατίτιδα

Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες κακής υγιεινής των φακών επαφής είναι η κερατίτιδα . Αυτή είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για την όραση λοίμωξη του κερατοειδούς και συχνά προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες. Ο ύπνος με φακούς επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μικροβιακής κερατίτιδας, επειδή οι φακοί μπορούν να παγιδεύσουν μικροοργανισμούς στον κερατοειδή, παρέχοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν.

Υποξία του κερατοειδούς

Τα μάτια μας χρειάζονται μια ορισμένη ποσότητα οξυγόνου για να παραμείνουν υγιείς και να λειτουργήσουν σωστά. Η υποξία του κερατοειδούς είναι όταν ο κερατοειδής, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού, δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Ερυθρότητα.
  • Θολή όραση.
  • Ευαισθησία στο φως.
  • Κούραση των ματιών.
  • Πόνος ή δυσφορία.

Τι γίνεται αν κατά λάθος αποκοιμηθείτε φορώντας φακούς;

Αν σας πήρε ο ύπνος με τους φακούς επαφής ακόμη στα μάτια σας; Μην πανικοβάλλεστε, συμβαίνει σε πολλούς. Τι πρέπει, όμως, να κάνετε;

1) Μην αφαιρείτε αμέσως τους φακούς. Κάντε πρώτα απαλό μασάζ στα μάτια σας για να μετακινήσετε λίγη υγρασία.

2) Προσπαθήστε να απομακρύνετε απαλά τους φακούς σας από το μάτι σας. Μην τους τραβήξετε απότομα.

3) Αν δυσκολεύεστε να τους βγάλετε, ρίξτε μερικές σταγόνες κολλύριο στα μάτια σας.

4) Αφού τους βγάλετε, μην τους ξαναφορέσετε ολόκληρη την ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχετε το νου σας για τυχόν ενοχλήσεις ή εκκρίσεις από τα μάτια σας. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον οφθαλμίατρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.