Μετά τις πρώτες τουρκικές προκλήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, τουρκικά μαχητικά συνέχισαν να πετάνε επάνω από τα ελληνικά νησιά.

Μετά τις 10:25 όπους ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε στα 13.000 πόδια πάνω από την νήσο Παναγιά. Αρκετές ώρες αργότερα, στις 14:43, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στα 21.000 πόδια πάνω από τους Λειψούς.

Η τακτική των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίου το πρωί της Τρίτης από την Τουρκία έληξε στις οχτώ υπερπτήσεις σε λιγότερο από 40 λεπτά πάνω από Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Υπερπτήσεις -δυο τον αριθμό- από τουρκικά μαχητικά είχαν σημειωθεί και τη Δευτέρα με τα F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να πετάνε πάνω από Αρκιούς και Λειψούς.

Συνολικά την Δευτέρα 12 αεροσκάφη (τέσσερις σχηματισμοί με δύο F-16 και ένας με 2 F-4, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα κατασκοπευτικό CN-235) προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις, 11 παραβάσεις και έξι εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η πρώτη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 9:47 το πρωί με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάει 24.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Στη συνέχεια ένα δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε, στις 10:03, για άλλη μια φορά στα 24.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες.

Στις 10:19 και στις 10:22 τα δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν ξανά υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά, στα 23.000 και 20.000 πόδια αντίστοιχα.

Η τελευταία υπερπτήση καταγράφηκε, τέλος, στις 10:25 με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετά 13.000 πόδια πάνω από την νήσο Παναγιά.

Η τελευταία υπερπτήση ήταν σε χαμηλότερο ύψος από τις πρώτες τέσσερις.

Οι Οινούσσες και τα γύρω νησιά έχουν τεθεί στο «στόχαστρο» της Άγκυρας εδώ και πολλά χρόνια.

Η απόφαση για την προετοιμασία ενός σχεδίου πρόκλησης μείζονος κρίσεως με την Ελλάδα με αντικείμενο βραχονησίδες στο Αιγαίο προήλθε από τον πρώην Αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχο Özden Örnek, ο οποίος ζήτησε να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μελέτης.

Oι Οινούσσες έχουν επιλεγεί ως βασικός στόχος γιατί ελέγχουν από τον βορρά τον δίαυλο του Τσεσμέ και από Ανατολάς τη Χίο και ως εκ τούτου προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.

Τα νησιά, αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο, όπως αυτό προτάθηκε από τον αντιπλοίαρχο Erdin Ιnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού, η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια. Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μια ομάδα αμφίβιων καταδρομέων, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.

Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελείτο από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT-SAS όσο και οι δυνάμεις των πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών, έχουν επομένως αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν όμως από οποιαδήποτε απόβαση προηγούνται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί…