Μια “αχτίδα” ελπίδας πως ο κορΩνοϊός μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά δίνει το φάρμακο Ιντερφερόνη άλφα 2Β, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα.
Η Κούβα εδώ και καιρό έχει σημειώσει τεράστια άλματα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, μπορώντας έτσι να κάνει προόδους και στους τομείς της ιατρικής και της παραγωγής σημαντικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον δρα Εουλόχιο Πιμεντέλ Βάσκες, γενικό διευθυντή του CIGB, το φάρμακο έχει την ιδιότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, ηπατίτιδας Β, AIDS και δαγκείου πυρετού. Στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια.
Η Ντίνα Πφάιφερ, η οποία ανήκει στο το ιατρικό προσωπικό της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι εντούτοις επιφυλακτική,: «Είναι αδύνατο να σχολιάσουμε τις δυνατότητες θεραπείας της ιντερφερόνης χωρίς κλινικές μελέτες», δήλωσε στην Deutsche Welle.
Ενδιαφέρον από χώρες για εισαγωγή του
Ωστόσο, η κουβανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτή την στιγμή με διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για τη χρήση ιντερφερόνης άλφα-2b.
Και η γερμανική εταιρεία Profümed βρίσκεται επίσης σε επαφή με την κουβανική εταιρεία BioCubaFarma για την εξαγωγή της ιντερφερόνης άλφα 2Β στη Γερμανία.
Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί από γερμανικής πλευράς η άδεια εισαγωγής και η έγκριση του φαρμάκου.
Υπενθυμίζεται πως η Κούβα έχει στείλει 35 γιατρούς και 15 νοσοκόμες στην Ιταλία ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού.
Η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα γιγάντιο πρόγραμμα πρόληψης και καταγραφής κρουσμάτων, αφού 28.000 τελειόφοιτοι ιατρικής πήγαν πόρτα – πόρτα και έκαναν εξετάσεις σε όλους τους κατοίκους της χώρας για να διαπιστωθεί εάν νοσούν.